ЦИФРОВІЗАЦІЯ В AGRI-FOOD: ЧОМУ ЦЕ СКЛАДНО?

ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ (DIGITAL TRANSFORMATION, СКОР. DX)

Харчова та переробна промисловість України – одна з найбільших, й найбільш передових в плані автоматизації технологічних процесів. Вона включає понад 40 різноманітних галузей виробництва: елеватори, цукрову, спиртову, пивоварну, хлібопекарську, кондитерську, молочну, крохмально-мелясну, лікеро-горілчану, м’ясну, олійно-жирову, виноробну, тощо. В Україні в ній працюють сотні підрядників – місцевих та зарубіжних машинобудівників, системних інтеграторів АСУТП -ІТ, розробників ПЗ та інжинірингових компаній. Рівень фахівців галузі не є високим в порівняння з галузями як металургія, енергетика чи нафотогаз в силу значно меншої концентрації спеціалістів в рамках одного підприємства. Відповідно, рівень обізнаності про технології 4.0, технічні політики, вимоги до підрядників – є нижчими. Підприємства орієнтуються на готові рішення та лінії, звідки висока доля імпортного обладнання – вже автоматизованого. Це є однією з причин, чому жодне харчове підприємство не фігурує в переліку українських лідерів, що вже задають напрями розвитку в 2018–2019 рр.

Водночас, вимоги щодо автоматизації та інновацій зростають. Підприємства вирішують чисельні проблемні завдання в областях – як інтеграція різних машин та ліній в єдиній системі управління виробництвом, управління виробничими активами, зниження простоїв, зменшення впливу «людського фактору», ріст та стандарти якості (особливо це важливо для експортерів), покращення енергоефективності тощо. Але якщо всі ці виклики однаково важливі й для інших галузей, харчова та переробна мають свої специфічні виклики:

  • Найвища залежність від динаміки та кон’юнктури споживацьких ринків. Для випуску нових продуктів, харчові підприємства мають дуже швидко реагувати на зміну попиту й адаптувати весь ланцюжок – від замовлень, до виробництва та постачальників.
  • Високі вимоги до гнучкості та адаптивності накладають підвищені вимоги до часу реакції на події: це означає, збір даних вручну, звітність в хлс та інші приклади «людського фактору», які зумовлюють значні розриви та помилки в часі – вже недопустимі оскільки за ними стоять великі втрати операційної ефективності.
  • Харчова промисловість, як і фармацевтика, має дуже високі вимоги до відповідності стандартам безпеки, якості продуктів та гігієни виробництва. І це особливо важливе питання в контексті інтеграції в ЄС.

Якщо підсумувати. Інтерес до сучасних інноваційних рішень в Україні зростає. Але головна проблема технічних директорів полягає в тому, що прикладних рішень та застосунків дуже багато – й на фоні фрагментації по різним під-галузям й слабких компетенцій, – фокус на справді інноваційних застосунках (use-cases) втрачається. Й тим більше, що критеріїв визначення «інноваційності» – немає.

ВИХІД ПОЛЯГАЄ В ТОМУ, ЩОБ МАТИ ВЛАСНУ, СЕРЕДНЬО-ДОВГОСТРОКОВУ СТРАТЕГІЮ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ. ГОЛОВНИЙ ІНСТРУМЕНТ ТАКОЇ СТРАТЕГІЇ – ДОРОЖНЯ КАРТА DX.

Posted in FAQ